Nordic Health Institute

Blog

 

 

 

 

 

 

 

Blog: Massageordning, hvorfor?

Hensigten med denne blog er at oplyse beslutningstagere om, hvad forskningen viser om massage, samt at give en mere dybdegående forståelse af hvad en massageordning kan bruges til, således at der på et oplyst grundlag kan træffes en beslutning om, hvorvidt der skal tilbydes massageordning til virksomhedens medarbejdere.

Det er de færreste, som ikke kan lide massage, lad mig starte med at sige det. Jeg ynder da også at benytte det selv, særligt på mine ferier for at slappe godt af.

Når jeg vælger at tage emnet massage op i denne blog, er det fordi, at vores opfattelse i Nordic Health Institute er, at sundhedsforsikringsselskaber og virksomheder vælger at tilbyde massage i håb om at komme smerter i bevægeapparat til livs. Hvis formålet med en massageordning er at afhjælpe smerter, må vi desværre henvise til, at forskning sår tvivl om den varige virkning. Dog er der andre gode ting at hente gennem massage, men alt tyder på, at dette kun er kortvarigt[1].

Massage kan have en virkning, ja. Men hvilken? Her er nogle af de typiske ting, folk får ud af massage. Lidt forsimplet kan man forklare det således[2] :

· Velvære: Ved enhver form for behagelig fysisk berøring udskilles hormonet oxytocin, som ofte betegnes som det sociale,- kramme- eller kærlighedshormon.

· Afslapning: Massage kan virke afstressende, da det sænker niveauet af adrenalin, noradrenalin og kortisol, som alle er stresshormoner.

· Smertelindring: Nogle oplever en kortvarig lindring af smerter, men effekten aftager hurtigt.

De fleste vil nok tænke, at massage altså har en god effekt. Det, man skal være opmærksom på, er, at forskning viser, at virkningen er kortvarig og til tider mangelfuld[3]. Skal man vedligeholde gevinsterne, går der ikke længe, før man må op på briksen igen. Det bliver altså en dyr omgang for alle parter, såvel individet som virksomheden/ sundhedsforsikringsselskabet. 

Gentagne studier har konkluderet, at massage ikke har nogen langvarig virkning på smerter. Ønsker man at få bugt med smerter, er det i bedste fald et nytteløst quick-fix. Ønsker man derimod at tilbyde sine medarbejdere wellness og et kort get-away fra stress og andre problematikker, kan en massageordning være en fin idé. Jeg vil dog tillade mig udfordre dette lidt, for kunne dette opnås på en smartere måde, som endda er gratis?

· Velvære: det forholder sig sådan, at det påvirker, ikke kun udskillelsen af hormonet oxytocin, men også den subjektive vurdering af trivsel, når man har tæt kontakt med sine nærmeste og dagligt får kram og kærtegn af dem: ens børn, samlever eller venner.

· Afslapning: et lavere niveau af stresshormoner kan man få ved kende sig selv og sin stresstærskel, ændre vaner og prioritere sin søvn.

· Smertelindring: al forskning peger på, at en kronisk smerte (varighed over 6 måneder) behandles bedst ved daglig bevægelse og læren om, hvad smerte er.

Yderligere vil jeg henvise til den blog, jeg skrev: Hvorfor give mere af noget, der ikke virker?

Måske er tiden bedre givet ud på noget af ovenstående end på massage?

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at der er en årsag til, at man har stress, uro eller smerter i kroppen, og det vil være uhensigtsmæssigt at se det som løsningen, at man kan gå ned i kælderen og få en tur på briksen, for at gå op igen til det stressende arbejdsmiljø eller op og gentage de arbejdsrutiner, der er med til at forværre smerterne.

Konkluderende kan man sige, at såfremt man ønsker at tilbyde sine medarbejdere en medarbejdergode, som er forbundet med wellness, og som er behagelig, er en massageordning en fin ting. Den kan måske tage toppen af isbjerget af de udfordringer, de ansatte døjer med. Ønsker man derimod at få bugt med de stigende problematikker inden for psykisk og fysisk mistrivsel og nedslidning, burde man sigte mod årsagsløsning, altså finde roden til, at der overhovedet er behov for at skulle tilbyde en massageordning.

 

Af Ronni Toftegård, CEO

 

[1] https://www.painscience.com/articles/does-massage-work.php#sec_when_massage_is_not_massage

[2] Pleasant human touch is represented in pregenual anterior cingulate cortex”

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18843627

K J