Nordic Health Institute

Blog

 

 

 

 

 

 

 

Fem gode råd om stress og julen

Mange mennesker oplever julen som årets mest stressende tid. Derved bliver julen ikke den hyggelige tid, hvor vi har det rart sammen med familien. En periode med stress påvirker os både fysisk og psykisk. Vi bliver mere trætte, vi ændrer psyke, vi glemmer ting, vi bliver mindre sociale, osv. Stress er ikke foreneligt med godt julehumør.

1) Vær i god tid
Forsøg at få både de private og arbejdsmæssige ting planlagt, så de er klar i god til før juleaften. Det gælder indkøb, julekort, oppyntning, køb af julegaver osv. At ordne tingene i sidste øjeblik skaber stress!

2) Tilpas ambitionsniveauet
Lad være med at planlægge at lave ting, som du alligevel ikke har tid til. Hvis du kan skaffe tiden, så lav alt det, du har lyst til. Hvis du ikke kan skaffe tiden, så lad være med at planlægge noget, som blot stresser dig. Du kan f.eks. købe udmærkede “hjemmebagte” småkager hos bageren. Det er vigtigere, at julen bliver hyggelig, end at den bliver perfekt!

3) Trap ned nogle dage inden juleaften
Hvis muligt, så hold en meget fredelig lillejuleaftensdag. Og sørg for, at dagene inden også bliver fredelige, både hjemme og på arbejdet. Med stress i kroppen formår du ikke at slappe af juleaften og nyde selve dagen. Det kan tage flere dage at få stressen ud af kroppen!

4) Lad opdragelsen hvile juleaftensdag
Du har hele året til at opdrage på dine børn og din partner. Lad dem får en rigtig god dag. Derved får du også en rigtig god dag. Lad juleaftensdag være i børnenes og familiens tegn!

5) Nyd juleaftensdag
Gør brug af hele dagen og ikke kun aftenen. Lad børnene (og de voksne for den sags skyld) pakke nogle gaver ud allerede om formiddagen. Vælg nogle gaver, som de kan lege med i løbet af dagen. Start festen tidligt, f.eks. midt på eftermiddagen. Pak gaverne op før I spiser eller spis tidligt. Så har I aftenen til at hygge jer i og glæde jer over gaverne. Hvis alt skal klares på nogle timer om aftenen, så bliver det for presset. Brug hele dagen!

Vores samarbejdspartner Forebyg Stress v. Bjarne Toftegård (www.forebygstress.dk) har skrevet disse fem gode råd om stress i forbindelse med julen.

K J